Achtergrond verhalen over paarden
Een Rusthuis voor paarden
Wanneer pony’s en paarden bejaard worden kunnen ze goed terecht in een rusthuis. Daar krijgen ze alle verzorging die ze nodig hebben en kunnen in een voor hun natuurlijke omgeving plezierig genieten van hun oude dag. Ik was erg benieuwd hoe dat zit en heb een bezoek gebracht aan Landschapsstal Lenferink in Mander. Mevrouw Lenferink was zo vriendelijk om mij wat informatie te geven over hun rusthuis en had ook een geweldig verhaal over het leven van de paarden binnen een groep.
Het “jongste” paard is 17 jaar en het oudste paard is 35. De stal zorgt nu voor 30 paarden. Alle paarden kunnen zich vrij bewegen, hiervoor staat een grootte binnen stal, een grootte buiten stal en een wei tot hun beschikking waar ze zich ongehinderd kunnen bewegen. Op de buiten stal staat hooi klaar en in de binnen stal krachtvoer; ze worden echt super goed verzorgt. De paarden kunnen zich volledig vrij gedragen en kiezen hun eigen groep met een leider. Binnen deze groepen worden echte vriendschappen gesloten en vaak is er ook een huwelijk. Geweldig om zo oud te worden! Mevrouw Lenferink vertelden dat soms een echtscheiding zich voordoet wanneer een nieuwe ruin in het roedel komt. Een van de Merry’s is dan zo onder de indruk van de nieuwkomeling dat ze vreemdgaat. Haar oude partner is dan voor een tijdje ook zielig en van slag af. Hij laat zijn kop hangen, zondert zich af en wil niet eten; zoals in het echte leven ☺ . Het komt ook altijd weer goed mat de reun! Ik wilde u ook mee laten genieten van dit leuke verhaal.
Voor meer informatie betreffende de Landschapsstal Lenferink op hun website www.landschapsstal.nl. Een prachtige stal die met veel liefde wordt gerund in een schitterend stukje Twentse natuur.
Landschapsstal Lenferink
Stichting “Paard Zoekt Baas”
In 2014 is Paard Zoekt Baas opgericht door Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren met als doel verwaarloosde, getraumatiseerde en mishandelde paarden en pony’s op te vangen. Helaas gebeurd het nog altijd vaak dat paarden niet de juiste verzorging krijgen of mishandeld worden, ze worden dan door de eigenaar afgestaan of in beslag genomen.
De stichting Paard Zoekt Baas staat dan klaar om deze dieren liefdevol op te vangen, aan te laten sterken en een nieuw thuis voor ze te vinden.
Dit doen ze uitsluitend met vrijwilligers, die zich iedere dag met hart en ziel inzetten om deze dieren hun nare verleden te helpen vergeten en een nieuwe toekomst te geven. Zij trainen dagelijks met de paarden en pony’s en verzorgen ze met veel geduld en liefde zodat ze weer mensen leren te vertrouwen en een nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan.
Mocht u eens in de buurt zijn en een bezoek brengen komt u ongetwijfeld ergens op het erf, in de wei of in de stal Benji de pony tegen. Benji mag zich overal vrij bewegen en is door zijn kleed op de rug makkelijk herkenbaar.
Benji kwam in 2019 op een leeftijd van 24 jaar verwaarloosd bij de stichting terecht. Hij zag er heel slecht uit met het vel over de benen. Samen met 7 andere pony’s werd hij bevrijd uit vreselijke omstandigheden. De dieren stonden jarenlang op veel te lage hoeven in hun eigen uitwerpselen. Ze hadden geen beschikking over vers drinkwater, waren zwaar ondervoed en zaten onder de luizen en mijten.
Na maanden van intensieve zorg en veel liefde is Benji flink opgeknapt en helemaal thuis bij Paard Zoekt Baas.
De vrolijke pony op de foto is Benji nu; hij steelt de harten van iedereen met wie hij in aanraking komt.
Wilt u meer weten over de stichting Paard Zoekt Baas of wilt u donateur worden om de paarden te steunen kunt op www.paardzoektbaas.nl alle informatie vinden.
stichting Paard Zoekt Baas
Euthanasie, afscheid van je paard
“Huisdieren, zo blijkt, hebben ook laatste wensen voordat ze sterven, maar alleen bekend bij dierenartsen die oude en zieke dieren laten inslapen. Twitteraar Jesse Dietrich vroeg een dierenarts wat het moeilijkste deel van zijn werk was. De specialist antwoordde zonder aarzeling dat het voor hem het moeilijkst was om te zien hoe oude of zieke dieren naar hun eigenaren zoeken met de ogen van hun eigenaren voordat ze gaan slapen. Feit is dat 90% van de eigenaren niet in een kamer met een stervend dier wil zijn. Mensen vertrekken zodat ze hun huisdier niet zien vertrekken. Maar ze realiseren zich niet dat het in deze laatste momenten van het leven is dat hun huisdier hen het meest nodig heeft. Dierenartsen vragen de eigenaren om tot het einde dicht bij de dieren te zijn. ′′Het is onvermijdelijk dat ze voor je sterven. Vergeet niet dat jij het centrum van hun leven was. Misschien waren ze gewoon een deel van jou. Maar ze zijn ook je familie. Hoe moeilijk het ook is, laat ze niet staan. Laat ze niet sterven in een kamer met een vreemde op een plek die ze niet leuk vinden. Het is erg pijnlijk voor dierenartsen om te zien hoe huisdieren hun eigenaar niet kunnen vinden tijdens de laatste minuten van hun leven. Ze begrijpen niet waarom de eigenaar hen heeft verlaten. Ze hadden immers de troost van hun eigenaar nodig. Dierenartsen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dieren niet zo bang zijn, maar ze zijn volledig vreemd voor hen. Wees geen lafaard omdat het te pijnlijk voor je is. Denk aan het huisdier. Verdraag deze pijn omwille van hen. Blijf bij hen tot het einde.”
De dierenarts
Heb jij een bijzonder verhaal wat je graag wilt delen?
Mail het aan mij door en dan komt het misschien tussen deze verhalen te staan.